De Roos van Liefde – Powerpoint voor de Orde van de Hoge Graden

  1. Een presentatie voor geïnteresseerden en potentiële leden voor het Hoofdkapittel der Hoge Graden en de onder haar geschaarde Kapittels.
  2. Het doel van de presentatie is om de deelnemer een indruk te geven van wat zijn lidmaatschap voor hem zou kunnen betekenen. De presentatie wil inzicht geven in de wijze hoe de Liefdesgraad aan kan sluiten bij de reizen die de Meester VM af heeft afgelegd: wat kan het hem brengen in zijn Maçonnieke maar ook persoonlijke leven.
  3. Als Rode draad wordt een tekst gebruikt die Br:. Prins Dick Beltman schreef, aangevuld met diverse thema’s
  4. De afbeeldingen in de presentatie blijven nadrukkelijk weg van de meest doorgaande symbolen. Het is namelijk niet de bedoeling dat er teveel verteld wordt. De uitgekozen afbeeldingen zullen niet teveel verhullen maar wel bijdragen aan de interesse.
  5. De presentatie bestaat uit een vijftien-tal slides die de spreker begeleid bij het vertellen over het Kapittel. Om verdere inhoud te geven aan de presentatie maken we een vijftal video’s, die bestaan uit interviews met leden van de Orde die een (of hun) verhaal kunnen vertellen. Filmen vindt plaats op de locatie die voor de persoon van belang is, en eventueel bij het verhaal betrokken kan worden
  6. In een algemene inleiding wordt in beeld gebracht hoe alle grote levensbeschouwelijke tradities in Oost en West hebben geprobeerd antwoord te geven op de vraag naar het omgaan met het lijden van de mens: pijn, verdriet en afgescheidenheid. In het Oude India gebruikt men het beeld van de Lotusbloem die naar het Licht bloeit te midden van de modder van het Leven. In de westerse spirituele tradities wordt daarvoor sinds jaar en dag  de Roos van Liefde gebruikt die bloeit aan het Kruis van het Lijden.
  7. De gebroeders Grimm hebben een sprookje geschreven over dit thema: de mooiste roos van de wereld.
  8. Een stukje geschiedenis. De Lutherse theoloog Johan Valentin Andrea heeft een de basis gestaan de zogeheten spiritualiteit van het Rozenkruis.
  9. De grote spirituele kracht van de roos van liefde als antwoord op het lijden is binnen de klassieke muziek terug te vinden in het werk van Johan Sebastiaan Bach. Bach is zonder deze spiritualiteit niet te begrijpen.
  10. Maar ook binnen de popmuziek komt het thema meermalen terug. Denk aan The Rose van Bette Midler en het nummer  Zwart-Wit van Frank Boeijen. Denk niet wit, denk niet zwart, maar denk in de kleur van je hart.
  11. Voor de betekenis van het rituaal wordt een samenvatting gemaakt van de thematiek van de reis van de held van Joseph Campbell. De reizen in de Graad van de Prinsen van het Rozenkruis zijn terug te vinden in het verhaal van de Verloren Zoon in het Nieuwe Testament, in de Bhagavad Gita, maar ook in vrijwel alle Walt Disney-films, waaronder de Leeuwenkoning.